17 oktober 2023

Even voorstellen: Ruiten en van den Berk

In de rubriek “even voorstellen” zetten we elke maand een van onze samenwerkingspartners in cultuuronderwijs in de schijnwerpers. Deze editie zijn scenograaf Teunis Ruiten en beeldend kunstenaar Liesje van den Berk aan het woord over hun organisatie “Ruiten en van den Berk”.

Ruiten en van den Berk

Liesje en Teunis vertellen: “Sinds 2022 vormen scenograaf Teunis Ruiten en beeldend kunstenaar Liesje van den Berk het locatie-specifiek sociaal geëngageerd kunstenaarsduo “Ruiten en van den Berk”. Onze organisatie wordt versterkt door de inbreng van een creatief producent, Tessa Haan.

Op dit moment werken we aan een meerjarig kunstproject in Noordoostpolder, in het stenenreservaat in het Urkerbos. Wij gaan onder andere Urker klederdracht vervaardigen geïnspireerd door ijstijdstenen uit het Urkerbos, als een artistieke uitdrukking van nieuw Flevolands erfgoed. In dit nieuwe erfgoed komen verschillende geschiedenissen en identiteiten samen. De geschiedenis van een cultuur, de traditionele klederdracht, een identiteit die op een eiland is ontstaan en de geschiedenis van het landschap door de millennia heen.

Cultuuronderwijs

Via ons educatieproject brengen we kinderen in contact met thema’s zoals mode en erfgoed, geschiedenis en identiteit. Met name de verbinding die gelegd wordt tussen mode en erfgoed is uniek en niet voor de hand liggend.

Doordat dit een meerjarig traject is waarin de kinderen letterlijk en figuurlijk meegroeien, verwachten we uiteindelijk ook de ouders te bereiken. Hiermee bereiken we deels een doelgroep die mogelijkerwijs niet op andere manieren de weg weet te vinden naar kunst. Zo kiezen we ervoor om ons kunstproject en het nieuwe erfgoed te combineren met een educatieprogramma, zodat we via de basisschoolleerlingen een grote diverse groep Flevolandse bewoners kunnen bereiken.

Ons doel

We willen een bijdrage leveren aan de waardering voor verschillende identiteiten. Hoe zou bijvoorbeeld een Lelystadse klederdracht eruit zien, of die uit Dronten? Wat kenmerkt die identiteiten? En met welke klederdrachten is men al bekend omdat men bijvoorbeeld een migratie-achtergrond heeft? Met onze nieuwe klederdracht willen we de gewoontes doorbreken en mensen met een andere blik naar de geschiedenis van het land en eilandcultuur laten kijken en de nieuwe mogelijkheden voor klederdracht en erfgoed onderzoeken.

We streven ernaar om een blijvende indruk achter te laten op het gebied van cultuureducatie door onze ongewone combinatie van erfgoed en mode. Erfgoed heeft toch een aura om zich heen van stoffigheid, door de verbinding te maken met mode, maken we het tot iets verfrissends en aantrekkelijk. We willen mensen verrassen en inspireren met onze unieke benadering. We ontwikkelen eerst een educatieprogramma over mode en erfgoed.

Blik op de toekomst

Het aspect van onze samenwerking met FleCk waar we het meest naar uitkijken, is dat ons project door heel Flevoland zal reizen. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk verschillende identiteiten en vormen meenemen in de verdere ontwikkeling van ons plan.”