18 december 2024

Nieuwe cultuurnota ‘Bouwen aan de culturele samenleving in Flevoland’ vastgesteld

Provinciale Staten van Flevoland hebben de nieuwe cultuurnota ‘Bouwen aan de culturele samenleving in Flevoland’ vastgesteld. Deze nota legt de basis voor de komende jaren waarin cultuur in de provincie een belangrijke rol speelt. Er komt een structurele verhoging van het cultuurbudget van € 200.000 per jaar en voor de komende vier jaar een extra € 2,5 miljoen beschikbaar. Dit biedt kansen voor een breed scala aan culturele initiatieven en projecten, met bijzondere aandacht voor talentontwikkeling en cultuureducatie.

Investeren in cultuur voor iedereen

De nieuwe cultuurnota is een belangrijke stap richting het versterken van de culturele infrastructuur in Flevoland. Gedeputeerde Sjaak Simonse benadrukt het belang van cultuur als fundament van een vitale samenleving: “Heel mooi dat we ons met het komende beleid kunnen blijven inzetten voor cultuur in de breedte. Dat is ook hard nodig, we bouwen immers aan een vitale samenleving. Daarbij is cultuur een noodzakelijk en vanzelfsprekend onderdeel. We willen cultuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Iedereen moet ervan kunnen genieten en zelf kunst en cultuur kunnen maken. Met elkaar blijven we ook het unieke Verhaal van Flevoland vertellen in al haar hedendaagse vormen en uitingen.”

Naast de structurele verhoging van het budget, heeft de Provinciale Staten besloten extra middelen in te zetten voor het onderzoeken van de mogelijkheden voor cultuureducatie in het MBO. Hiermee wordt niet alleen de breedte van de cultuur gestimuleerd, maar wordt ook ingezet op het versterken van de culturele sector door talentontwikkeling.

Drie routes voor een breed cultureel beleid

De cultuurnota is opgebouwd rondom drie belangrijke routes die de toekomst van de Flevolandse cultuur vormgeven:

  • Route 1: Cultuur beleven – Deze route richt zich op het bevorderen van cultuureducatie en cultuurparticipatie, de versterking van bibliotheken, museaal beleid en de ontwikkeling van landschapskunst.
  • Route 2: Cultuur maken – Focust zich op het ondersteunen van makers, van jonge talenten tot professionele kunstenaars.
  • Route 3: Cultuur verankeren – Deze route is gericht op de culturele infrastructuur in de provincie en het meten van de impact van culturele activiteiten.

Bij de totstandkoming van deze nota is er veel input verzameld vanuit de culturele sector, Flevolandse gemeenten, de Jongerenraad, amateurkunstverenigingen en Provinciale Staten zelf. Er zijn workshops gehouden en een enquête uitgevoerd om een breed draagvlak te creëren voor het nieuwe cultuurbeleid.

Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland

FleCk speelt als expertisecentrum cultuureducatie een belangrijke rol in het realiseren van dit nieuwe beleid. Als uitvoerende partij helpt FleCk om de plannen uit de cultuurnota in de praktijk te brengen. Door samen te werken met lokale partners, culturele instellingen, scholen, kunstvakdocenten en andere aanbieders, draagt FleCk bij het versterken van de culturele infrastructuur in de provincie.